неділю, 26 червня 2016 р.

Гданськ-Швеція-Копенгаген червень 2016

Гданськ, дуже сподобався. Десь рівень Кракова по красі, а то і вище. 










Прямо в нас на очах проплив відновленний давній фрегат.



Це вже паром з Польщі в Швецію, Гдиня-Карлскрона. Ціна в обидві сторони на 4-х з легковим авто і каютами приближно 570 дол.


Порт Гдині.





Швеція, містечко Карлскрона. Маленьке, затишне, тихе, охайне... Швеція зустріла нас своєю типовою погодою.



Взагалі Швеція по зовнішньому вигляду відрізняється від Польщі, як Польща від України. Це фото з 10-метровоі вишки для стрибків в море на пляжі. Внизу на лавці не бомж)) а учасник нашої експедиції, медитує лежачи))


В цей пакет наливають воду і вона повільно зволожує грунт. Якщо просто полити зі шлангу, то вода розтечеться і дереву нічого не дістанеться. Такі штучки спостерігали в Швеції, Данії




Повністтю дерев'яна церква. Дошки зберігають гарний стан протягом сторіч завдяки спеціальній обробці деревини. Ціна такої обробленої дошка довжиною 4 м - 18 євро.




Отакі городики в 1,5 сотки мають шведи і там копирсаються.


До речі всі будинки деревяні, чимось схожі на Ченігівські, але дуже охайні. Зовні обшиті тією ж обробленою дошкою, яка як нова протягом 50 років. Бачив своїми очима, спочатку не повірив, що будинок такий старий.


Популярний кущ, росте майже у кожному дворі. Як на мене дуже гарний, але шо це не знаю.


Це містечко Альмхульт, Батьківщина ІКЕА. Він хоч і на півдні, але не у моря тому тут клімат як в середній полосі Росіі - берези та ялинки. Хоча в 150 км на південний захід до Північного моря вже, як в Україні, ростуть великі дуби, липи, а на полях буряки і кукурудза - Гольфстрім
ближче.






Це дім Карла Лінея, що здійснив класифікацію рослинного світу. Дуже схожий на наші сільскі хати. Отак творив чоловік в своєму забитому селі і став світовою знаменитістю.


Тут же еко-грядки послідовників Лінея.


А це пристрій, щоб поставити казанок на вогнище - це туристичний табір.


Річка Хельге біля містечка Альмхульт. Розводять форель. Можна рибалити, якщо тут же в автоматі купити білет, але не більше двох рибин.


Новий район м.Альмхульт, 2000 років. Це говорить про те, що нових будинків будується мало, а служать вони довго. При цьому не втрачаючи своєї краси, практичності і незмінно зберігають свій стиль.



Гольфові поля Заповідника Куллаберг. Гольф - популярна гра серед шведів від малого до великого.



Мис Куллаберг на південному заході, виходить на Північне море з однієї сторони та з іншої на Балтійське. Неймовірна краса рослинного світу, велич скель, сила вітру і хвиль назавжди залишаться в нашій пам'яті.








По дорозі з мису додому заїхали перекусити на сільский пляж.



Ну а це мене вразив своєю чистотою і складом громадський туалет тут же на сільському пляжі. У нас би за день таке обладнення потирили, а як би ні, то срач там зробили.



Копенгаген, Данія


 Королівський палац, чогось чорного кольору.




Сучасний будинок, охайний і стильний. Чого б нам такі не будувати.


ЖД вокзал.











Перший раз бачив парк з квадратними кущами))




Копенгаген - місто троянд, вони майже під стіною кожного будинка.


Парк, велика довга ділянка, з квітучими багаторічниками, ніде більше такого не бачив.



Знову троянди на стінах.




Взагалі, Копенгаген здивував сильним міксуванням давнини та сучасного хайтеку, що в деяких місцях різало око. А ще міксуванням різних національностей, мовами, зовнішнім виглядом прохожих. І, звісно, тим, що вся пластикова і скляна тара утилізовується. Тобто, наприклад, при купівлі пляшки 1.5 л води за 10 дацьких крон у тебе попросять 3 за тару. Тобто вода буде коштувати не 10, а 13. Пусту тару тут же в маркеті можна здати і отримати або ці 3 крони готівкою, або купон на наступну покупку на 3 крони. Тому не дивуйтеся, коли до вас в парку/на вулиці будуть підходити незрозумілі дивні незнайомці підозрілої зовнішності і просити вашу тару або перебирати урни.


В середині шведського будинку, а дизайн та ремонт робили власники будинку - українці (все з ІКЕА)



Шведський кемпінг.


Наш сплав по озерах на каное.


Бувай незабутня Швеція! Привіт рідна Польща!