пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Частина 1: Українці не готові до Європи – висновок після року перебування за кордоном.

Раніше я думав, що всі біди в нас від продажної та недолугої влади, яка знущається над працьовитими українцями. Але після прожитого року за кордоном я докорінно змінив свою думку.   Зараз я вважаю, які люди – така і країна. Але саме цікаве, що українці не бачать своїх вад! Коли через пів року після того як ми поїхали, я приїхав у відрядження в Київ і сказав своєму колезі, ти знаєш, у нас в країні люди фігові – він мені одповів, - не видумуй, ти що фіговий, чи я фіговий? І мені стало зрозуміло, що коли ти живеш в  середині свого середовища, тобі ні з чим порівнювати, кричущі для європейця речі тобі звичайні. Щоб не бути голослівним, всі тези, які я приведу, буду ілюструвати конкретними випадками. Ми мешкали у Польщі, тому більшість порівнянь, звичайно, буде з поляками.
Також завдяки дешевим авіалініям ми багато мандрували – були в Іспанії, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Голландії, Швеції, Данії, Греції. При чому в Італію і Швецію ми приїжджали до наших знайомих- місцевих, так що тут ми добре занурились в їхнє середовище, думаю, не гірше ніж в Польщі. Так що всіх їх я буду називати європейцями, бо мають спільні риси, яких в нас нема.
1) Виявляється, у європейців відсутні понти, їх нема. Це видно по машинах. Вони дешевенькі, економічні і недорогі в обслузі. Але всі мають власні будинки або квартири. І це не наші страшні коробки, а просто офігенні райони з класною інфраструктурою.




У нас же під хрущами стоять лексуси. Потім у нас модно седани – більш стильні красиві, а в них в основному універсали – практичні. Я багато думав над причинами такої недолугості та марнотратства. Що спонукає людину витрачати вдвічі більше на пальне, в тричі на сервіс та віддавати від 40% своїх доходів, коли європеєць віддає на авто 3%? А відкрила мені очі моя колега. В її сім’ї є 2 машини — одна джип, а інша мініатюрний мерседес смарт. І от вона цей смарт продає. Бо виявляється на ньому по українським дорогам неможливо їздити — тебе всі підрізають, бібікають і вважають за щось неповноцінне. А от коли вона їде на джипі — то всі дорогу уступають. Тобто у нас купляють дорогі і неекономічні тачки, щоб тебе поважали на дорозі. Ось це якраз і викриває дуже величезну нашу ментальну проблему — рабську психологію. Чмири меншого, плазуй перед більшим.

2) Рабська психологія. Хоч ми 25 років тому звільнились від совкового рабства, вільними людьми ми так і не стали. Це феномен ще з подивом відмічав наш Господь Отець, коли вивів євреїв із рабства. Він їм казав, йдіть і завоюйте землю, де тече молоко і мед. Але вони побачивши могутні племена, які мешкали там - злякались. Ну і про 40 років покарання в пустелі, мабуть, всі знають. У нас те саме - ми проживаємо ті ж 40 років покарання. Ось декілька прикладів, що ми все ще раби, а не вільні люди.   

Перший випадок. Швеція. У шведів нема злочинності, тому там поліція працює тільки с понеділка по середу. А на виклики прижає тільки в середу. Це, звісно, трошечки абсурдно, якщо твій дім пограбували в четвер, то треба тиждень чекати на них. Але я не про те. Дорога через майже тайгу. На знаках 90, всі їдуть 100. У них можна плюс 10 по правилах. Я підкреслюю - нема ні камер ні поліції. Україна, біле село на знаках 60. Всі їдуть 130! Тільки-но прибрали мєнтів з радарами,   тобто прибрали кнут - все, роби, що хочеш. Те, що може вискочити на дорогу дитина чи тварина – не хвилює. Раби не звикли думати самі, бо завжди за них все вирішували інші. 

Другий випадок. Київ. Хаотична забудова у дворах будинків, вирубка парків, засипання озер і т.д. Проти цього виходить 20 небайдужих, переважно, жінки. Їх б’ють наймані забудовником 100 тітушок. І будівництво триває. А якби вийшов весь мікрорайон, а це на хвилиночку 5-10 тис мешканців, то забудовник би розорився на тітушках, та і не знайшов би таку кількість. Чому така байдужість, що стосується тебе безпосередньо? Бо ще сидить в головах 37 рік – не висовуйся, не дивись, від мене нічого не залежить.

Третій випадок. Як на мене найкричущий. Київ. Сусідній від нас двір.   Житловий комплекс побудований 10 років тому, але забудовник досі не зробив освітлення прибудинкової території. Кожний тиждень крадії бомблять 2-3 машини, що стоять під будинками, розбивають скло і щось крадуть. Один сусід в фб групі цих будинків запропонував зібратись ввечері та вирішити це питання. Це біля 10-ку свічок по 20 поверхів. І що ви думаєте, на збори прийшов він і я з жінкою, просто щоб їх підтримати, хоча для нас ця проблема не першочергова, бо в нашому будинку освітлення прибудинкової території є. Всім бім-бом..

3) Європейці прості. В них нема такого поняття як непрестижна робота. Всі, що касири в супермаркеті, що прибиральники виглядають задоволеними життям. Особливо мене вразили водії в міських автобусах в Голландії. Всі в піджаках і галстуках, з кожним пасажиром вітається. Вони реально сяють та пишаються своєю роботою. Відчуйте різницю між нашими маршрутчиками з кримінальною зовнішністю! Потім для європейця нема нічого соромного прибрати какашки за своєю собакою. А для наших — це ж стидоба яка, хай краще валяються. Ще про голандців. В них зовсім нема гарних місць утворених природою. Всюду рівнина, і якби  вони не робили іригацію, то все це було б суцільним болотом. Та і взагалі в них 2/3 площі це насипна земля, яка тримається на дерев’яних сваях вбитих в морське дно. Але сюди їдуть, як туристи, натовпи китайців. Чому? По перше, в них чисті маленькі містечка з гарною архітектурою, і по друге перед кожним подвір'ям маленький витвір мистецтва в зеленому дизайні.



Коли ти ходиш вулицями маленьких містечок, виникає враження, що ти в ботсаду. Є в них така місцева Венеція — Гітхорн.



Там вздовж канала просто приватні будиночки в яких живуть люди, але що вони витворяють зі своїми подвір’ями — краса! От так ідеш і бачиш, що через одне подвір’я хтось щось стриже, косить, рве бур’яни, саджає квіти... І це все на очах тисяч туристів. І ніхто того не соромиться і це дійсно робити не соромно. Люди своєю працею зробили з "гівна пулю". А нам хто заважає в своїх під’їздах, дворах зробити гарно? Я проїхав по київським осокорківським дачам головною дорогою, і не побачив, щоб хтось у себе зовні своєї ділянки траву викосив, не кажучи про щось більше. Так і стоїть бур’ян по пояс в пилюці. Може там в середині за парканами і гарно, але хто це крім хазяїв баче? 

4) Ще одна наша велика ментальна проблема. Ми вважаємо, що хтось нам щось винен. Американці повинні за нас воювати з Росією, Порошенко повинен подолати корупцію, і підняти економіку. Але коли я вперше за пів року після Польщі приїхав в Київ, моє око різанули гори недопалків під ногами на автобусних зупинках. Це накидав теж Порошенко? Знайомий з Польщі їздив в Прибалтику. Був в Латвії та Естонії. Так сказав, що Латвія - це совок с проросійськими настроями. Молодь вся виїхала, середня зп 400 євро. І дуже був здивований Естонією, яка вчасно провела реформи, зробила електронний уряд, електронне голосування, повно молоді і середня зп 800 євро. Теж саме про економічне зростання Польщі. Поляки великі індивідуалісти, тут дуже популярно мати свою власну справу. Це і був поштовх для економічного розвитку. Вони залишили далеко позаду інші пострадянські країни Чехію та Угорщину. Коли з Польщі заїжджаєш в Чехію, відчуття наче в совок потрапив. Я ще спочатку здивувався, чого це один поляк принизливо сказав, а чехи, що з них взяти.. Але як же нам ще далеко до так званих совкових Латвій, Чехій та Угорщин..Час показує, чим більше суспільство сподівається не на себе, а на когось іншого, тим більше воно гальмує.

От зараз проблема в Україні - великі агрохолдінги заволоділи всією землею. Знищили її, засипавши гербіциди довгострокової дії, що крім ГМОшної сої та кукурудзи там нічого не росте. Але давайте згадаймо з чого все почалось. Всю землю роздали колгоспникам, але вони її не взяли. В деяких областях так  і стояла неорана ще пару років тому. Я маю на увазі, вцілому селяни не взяли, звісно, одиниці фермерством займаються. А потім виявляється, що всі з того села біжать, бо там нема роботи, і нема платоспроможності. Якщо копнути ще глибше, то виявляється, що майже все чоловіче населення на селі алкоголіки. А якщо ще глибше, то всіх працьовитих в тридцятих розкулачили, і залишилась одна п’янь да рвань.  А тепер відчуйте різницю, як те саме відбувається у нормальних людей.

Північна Італія, село в 200 чоловік в горах неподалік Верони. На цих 200 чоловік є 3 Банки, уявіть так на хвилинку! Кожен щось робить, у одного виноградник, у другого винзаводік, куди перший свій виноград здає, третій має ресторанчик куди перші два кожен вечір ходять (італійці не вечеряють вдома) і п’ють тільки своє місцеве вино з винограду першого і заводу другого. Хочу підкреслити, саме вино свого регіону, інші не визнають. Отак кожен своєю працею дає працю іншому, кожен заробляє достатньо і майже всі свої заробітки витрачає в своєму ж селі. Хочу розказати про ще один випадок в цьому селі, мені здається на таке наші люди просто не спроможні. Десь раз на сезон кожне село проводить у себе фестиваль, ми потрапили на фестиваль феєрверків. Але фестивалі можуть бути з будь-якого приводу, на що вистачить фантазії місцевих. Так все село від мала до велика безкоштовно на волонтерських засадах готує великі казани їжі, 3 дні майже без сну впахуюсть, щоб гості з сусідніх сіл за невеликі гроші (тільки собівартість продуктів) могли гарно потусити. Вилучені гроші з фестивалю збирають на доброчинність. В даному випадку на збирали на якийсь апарат для лікарні. Доброчинність в моді! І таких сіл там декілька тисяч, так що можна майже кожен день десь так фестивалити.  Стоїть сцена, там грає місцева група, або грає вальс під який місцеві дідусі і бабусі танцюють. Причому дуже круто, бо там всі пенсіонери ходять на танці. Отак люди самі роблять собі свята, і там б'є життя, і повно молоді. І не від кого не почуєш - в нас нема роботи, нам Берлусконі її не дав. До речі, про якість людей. В Швеції на містечко в 15 тис населення, наші знайомі не змогли пригадати жодного алкоголіка. В нас такі села бувають? Так у нас навіть таких під’їздів не буває! 


5) Ми не маємо поваги до іншої людини, особливо це стосується того, що не поважаємо інший приватний простір, не поважаємо чужих рішень, ліземо як то кажуть без мила в.. ну ви зрозуміли куди. Звідси і нечемні один з одним. В Польщі медицина, як і в нас, безкоштовна для тих, хто працює і платить податки. Мені якось довелось зайти в місцеву лікарню, і я був приємно вражений, як персонал реєстратури чемно себе поводить, - що пан бажає, допомогли, підказали. Їх не треба чекати, перепитувати, і так далі. І так всюди в державних закладах. Вони теж по польським міркам там заробляють копійки, але яке ставлення. І це все зовсім не вимушено, їх цьому не вчили. Ця чемність і повага  увібрана з молоком матері.

Чесно кажучи трохи замахався писати, і так багато слів, тут перерахую в принципі і так всім відомі наші вади, ми – свині, переживаємо, що про нас подумають інші, дикуваті, не маємо смаку, крадії.

Про останнє, про крадіїв. Точніше не про крадіїв. Греція, острів Кріт. Греки найближче зі всіх схожі на нас, такі ж хламушники, неохайні, будівельне сміття у дворах лежить роками. І до речі ця дурна совкова звичка фарбувати бордюр білим навесні здається до нас прийшла звідси, може з часів Візантіїї. Вони, хоча тільки деякі, самі хазяйновиті, фарбують каміння що лежить при дорозі на їх ділянці білим, щоб хоч якось прикрасити їх хаотичний пейзаж, майже без дерев. Але є одна відмінність від нас, вони один у одного нічого не тирять.


Так що хештег “Українці найкращі” це поки що передчасний комплімент, ми по моральним якостям не дотягуємо до жодної європейської країни, де мені довелось бути. Але камінь вода точе – обізнаний значить озброєний.

Продовження по цій темі:
Частина 2: Українці не готові до Європи 2 - неповага один до одного
Частина 3: Нація-дитина
Частина 4: Головне – доїхати до Рівного
Частина 5: Про хрущ, історію Ірландїї і яйця Пєті
Частина 6: Українські виборці, хто всі ці люди?
Частина 7: Ми не йдемо у Європу, ми йдемо в Мексику
Частина 8: Корупція – це не хвороба, а симптом

83 коментарі:

  1. про машини то так... Європейці певно вжитті не бачили такого скупчення дорогих машин як в Києві.... незважаючи на дороги...
    Нідерланди на довірі взагалі побудовані - Вікна великі ззовні весь поверх до садочку видно... і як написано 100 на дорозі ніхто більше й не поїде - неважливо чи є фотокамери на швидкість... їм просто в думку не приходить швидше їздити...
    ну нідерланди взагалі як музей... все занадто ідеаьно.. ніде інструмент не валяєтьсяна подвірї... і дооорого... такі податки дорогі що жах.... як в музеї бо все на своїх місцях.... ну та гарно... але-)) німці все змагаються - в кого город гарніший... еххх абсурдно... а ти диви в сусіда... і пішло... гиги.... траву косять бо кліщі.. то поперше... а наші ... бідні і не до квітів їм... їм би картоплі на зиму насадити... отак... недопалки ж в німцях кидають усі... але - прибирають..... тож з недопалками тут спірне питання... і ще аспект - багато понаїхало з інших країн і навезли іншої культури... Наприклад поки не побудували Макдональдс біля нашого села то було чисто на узбіччі - байкери люблять тими хвилястими дорогами ганяти.... а от зробили того макдональдса - кругом марковане ним сміття при дорозі..... отак то...
    а хімікатами тут землю засипали так що дай боже.... так її контролюють але хто з нас зна що краще що ні.... і далі за польщу у людей нема гостинності і дружності типу* став чайник за 5хв буду... голову мити -гиги*... німці не гостюють... кожен сам по собі...
    аххх вражень багато і різнобічних.... ото виговорилась....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. С превышением - чушь, ездят в Нидерландах 100 и превышают даже. А где камеры - притормаживают.

      Видалити
    2. І в Польщі перевищують, а от в Швеції - ні. Прнаймні я не бачив.

      Видалити
    3. И в Швеции тоже превышают, и камеры тут есть и преступность и окурки кидают куда попало и в транспорте грязные ноги на сидение напротив ставят. Вот бухих людей в Стокгольме действительно меньше, за полтора года челокек 10-15. Ну и какашечки за собачками убирают почти всегда.

      Видалити
    4. Напишу тут, бо автор статтi вже закрив комменти.
      Згодна 100%. Бiльше 2х рокiв живу в iншiй краïнi й до того багато по роботi ïздила. Якби ми були скромнiшi i активнiшi (розраховували тiльки на себн, пункт 4й), то вже б давно краще стало. Могла б не одну статтю про це написати -- i про себе (теж не свята), i про iнших. Але не буду. Хто це зрозумiв, стаття йому не потрiбна, а хто --нi, то пиши-не пиши, все даремно. Шкода Украïну.

      Видалити
    5. Автор написал, что Украина ждет, что воевать за нее будут американцы. Я не говорю, что это неправда, но представить себе Польшу или Голландию, у которых русские войска отбирают территории - о, тут бы много было просьб о помощи и смотрели бы в сторону развитых стран с молящими глазами. Статья хорошая. Конечно, живут люди великолепно по сравнению с нами, грешными.

      Видалити
  2. Ну то лишилося застрелитися? Тим, хто не збирається виїжджати, принаймні.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ТОБТО, ДУМКИ, ЩО ПОТРІБНО ПОЧИНАТИ З СЕБЕ НАВІТЬ НЕ ВИНИКАЄ...

      Видалити
    2. Лишилось зробити висновки і починати змінювати себе.. Але якщо постає питання про застрелитись, то видно змін нам не скоро чекати..

      Видалити
    3. Якщо немає варіантів, то тільки стрілятись.

      Видалити
    4. Я давно з себе почав, коли чекати покращень?

      Видалити
    5. цікаво ,по яку сторону автор бачить себе, бо ,дійсно, зі слів людини ,яка трошки пожила закордоном - в нас жахи.
      Але ті люди , які в біді покинули свою країну ,шукаючи кращого життя не мають права говорити про неї і засуджувати тих , котрі цього не зробили . Бо тут залишились люди , які намагаються діяти і змінювати , але кількістю вони поки не перемагають , бо пів країни виїхало закордон. Ви нічим не кращі.

      Видалити
    6. Ті, що стоять, плюють на асфальт, курять кидають недопалки під ноги,хамлять всім в всюди, маю великі сумніви , що вони залишилися тут, щоб змінити щось на краще.

      Видалити
    7. Luke Skywalker Якщо чекати, то довго))
      Vit Duud Що до мене, то збираюсь повернутись. На рахунок, маю чи маю я права говорити, дивіться пункт 5. Влазити в мій приватний простір, це і є совковий менталітет. Це лобре, що ви намагєтесь діяти, скоро будемо діяти разом. А взагалі всім бажаю, пожити в одній з європейських країн хоча б рік - у вас буде повний розрив шаблону, може побільше мого. Нічого, Україна рік почекає))

      Видалити
  3. Навіщо застрелюватись? Не все так погано, принаймні це найкращий час для можливостей за останні 300 років. Треба змінюватись, а починати треба з пункту 5 (судячи по дописам в фб) - поважати один одного, поважати думки та дії іншого, не лізти в приватний простір. Оця повага і є першою складовою волі. Бо тільки в вільних країнах є свобода слова, дій, приватного життя інших. Це нам ще важко зрозуміти, бо нам образити один одного раз плюнути.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Основна проблема, що ніхто не хоче визнавати своїх вад. І горланять один поперед одного: українці найкращі!!! Не ображайте, поважайте нас!!! Сумно... Це як алкозалежну людину лікувати... Доки не визнається, що є проблема то її не усунеться ніколи. Проблеми(вади) треба визнавати і працювати над їх усуненням...

      Видалити
    2. Дуже влучно, я теж хотів порівняти нашу націю з алкоголіком, але вирішив це це вже занадто. Порівняв з дитиною.

      Видалити
    3. За такi образливi висловлювання стосовно украiнскоii нацii. Чемодан-вокзал (робота для СБУ). Не принижуй анi себе анi своiх близких. З гордiстю неси своэ iмя

      Видалити
  4. На рахунок Чехіі дозвольте з Вами не згодитись.На відміну від Вашого піврічного "терміну" живу вже тут 10 років.Різниця є в тому що чехи якраз не хворіють польськім імпереалізмом і поважають ближнього не залежно від статусу і доходів,понтів просто немає.А на рахунок Польщі і її товарів,так можу вас завірити що тут усі,повторюсь усі вважають що китай буде краще,а саме найкраще то своє,зроблене в Чехіі "златима ческіма ручічкама" і я з ними солідарен.А з нашою неготовністю стати до однієї шеренги з європейськими народами повністю згоден.Рости і вчитись нам ще є ойй як далеко(((

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хочу вибачитись, перед всіми нашими українськими чехами. Звісно, Чехія не совок, а гарна кріїна. Просто коли ми перший раз заїхали туди, а це було по дорозі на Карлові Вари, там був трохи совковий індустріальний пейзаж. Плюс сміттеві баки в містах навідміну від польських, відкиті. Це більше схоже на Україну навіть. НА МОЮ ДУМКУ, Чехія в охайності трохи відстає від Польщі, а так все добре.

      Видалити
    2. Згідна з Вами на всі 100%!

      Видалити
  5. Вихід завжди є з кожної ситуації. Мені 31 рік. Я вважаю, що моє покоління вже важко переналаштувати, адже ми ще застали кусок гнилого савка і наші батьки проживши все своє життя в совку, де проводилася партійна зомбація, не в змозі були нам запропонувати чогось альтернативного, світлого тому режиму в якому вони прожили. В школах історія викладалися завжди по різному (за час незалежності при зміні влади завжди був інший національний герой) Я зараз перебуваю у гостях в Словенії, що мене вразило більш за все, то це робота з дітьми - практична робота з дітьми. Таке враження, що тут ніхто до школи не ходить. Але... Замість тупого зазубрювання за шкільною партою не завжди зрозумілих речей, тут увага зусереджена завжди на практичних заняттях з дітьми на відкритому повітрі. Діти з малку привчаються до самоорганізації, усвідомлення того, що відбувається навколо них з практичної точки зору. І тому ця країна, яка також була в соціалістичної режимі, маючи ледь більше 2млн населення, і за площею менша за Львівську область дає одну з найкращих освіт в європі і, якщо я не помиляюся, є на дванадцятому місці в світі за рівнем освіти. Дуже шанобливе ставлення до рідної мови і досить високий рівень іноземних мов (більшість володіє 2-3 іноземними мовами). Тобто щоб мати нормальну країну, треба мати здорову націю, позбутися того синдрому "вошивого діда", який нам нав'язували протягом багатьох років. Потрібно кожному зробити в першу чергу переоцінку цінностей. Потрібно зараз вкладати все в дітей, які з новими моральними якостями, через років 10-15 зможуть докорінно змінити нашу країну на краще. До цього часу не варто сподіватися на щось краще, бо в нашій крові зараз, напевно більше від незалежних від нас причин, осіло багато лайна, яке дуже сильно "фонить". Напевно інакше ніяк...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У нас , на жаль, кожен вкладає в дітей своє, по своім можливостям і амбіціям. Хто прикладом, що можна пиво замість води пити, недопалки розкидати і лайно собаче не прибирати і нікого не поважати, а інші мажорів вирощують , які на додаток до вищеописаних навичок ще й навчені всіх, у кого не такі статки, взагалі зневажати. Участі держави, окрім того, що почали гімн співати і в вишиванках на 1 Вересня приходити, що не є погано, нічого більше не роблять. Перетасовують 12-10 річне навчання, переписуть історію від Помаранчевоі революціі до Майдану, назначають та знімають міністрів, чубляться ща відсоток украінських чи россійських шкіл та теле- і радіо-контенту. А люди живуть , як виходить, а радше як вигідно ім.і немає ім ніякого діла до самовизначення, національноі ідентифікаціі , гордості і відповідальності, національні пріорітети

      Видалити
  6. ...відносно Греціі непогоджуюсь зовсім . Мабуть .Ви подорожували не найкращим маршрутом . . Я жив майже 10 років у Франціі .2 роки в Німеччині . зараз 14 рік -в Греціі . Можу порівнювати . Якщо у голландців під ногами болото . то тут суцільний камінь з глиною .спека і землетруси .І на в цих умовах вони збудували Рай .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я був тільки на Кріті, може на материковій частині по іншому. Але всеж-таки майже в кожному дворі неохайно. Є звичайно дуже охайні домівлі і села, але їх меншість.

      Видалити
  7. Є багато думок у відповідь цьому москалю коментатору, але не напишу, бо є й цікавіші справи.. Його нічим не переконаєш, і ці відповіді потрібні лише для інших читачів, щоб розтуманити їх голови після тої радянської пропаганди. Сподіваюсь, більшість читачів самі розуміють, що в його словах немає правди.

    ВідповістиВидалити
  8. БАГАТО В ЧОМУ ЗГОДЕН З АВТОРОМ.ШКОДА,ЩО ВИ БАЧИТЕ ТІЛЬКИ ВІДСТОЙ,А ЩОСЬ ХОРОШЕ ЧОМУСЬ ЗАГУБЛЕНЕ.ПРОБЛЕМИ Є,ЦЕ БЕЗ СУМНІВІВ,НАВІТЬ БІЛЬШЕ,НІЖ ВИ ПОБАЧИЛИ ПІД ЧАС ВАШИХ ЗАЇЗДІВ,АЛЕ МИ ВИЗДОРОВЛЮЄМО.ПРИДИВІТЬСЯ УВАЖНІШЕ І ,МОЖЛИВО ,ПОБАЧИТЕ СВІЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ.БАЖАЮ ВАМ!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, згоден, ми потихеньку одужуємо. У мене на рахунок України дуже позитивний настрій.

      Видалити
  9. Все так, тільки про Чехію не згоден. Хтось вже писав тут -- а них взагалі немає понтів, на відміну від поляків з їх гонором. Так, Чехія виглядає більш "совково" (не випадково ж там у парламенті досі є комуністи). Але економіка і рівень життя у них вище, ніж у Польщі. Мені вони видаються більш "грунтовною" країною.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Бачите як, кожен все баче по різному - я взагалі у поляків гонору не побачив. З чехами спілкувся не багато, але вони мені теж прємні і теж без гонору.

      Видалити
  10. Ви мабуть в Європі не були або з людьми не говорили. Ну що за дурня про непристижну роботу? Що за дурня про задоволених прибиральників? Всякі там люди є і задоволені і ні. Зрештою я теж часто бачу усміхнених прибиральників в Україні. Непристижна робота у них також є, повірте)

    ВідповістиВидалити
  11. У будь-якому випадку я повністю поділяю т. зору автора про те що ми дійсно не готові до Європи. Як людина, яка бувала за кордоном з більшістю викладеного погоджуюсь на всі 100%. Я довго для себе робила вибір чи лишатись в Україні. Нарешті він таки пішов не в сторону України. Стомилась чекати, що люди (тут в Україні)зрозуміють прості речі про те що саме робить життя більш цивілізованим а націю більш перспективною. В МЕНЕ ЛИШИЛОСЬ ЛИШЕ ОДНЕ ПИТАННЯ: ЩО МОЖЕ СТАТИ ПОШТОВХОМ ДО ЗМІН??? САМІ ПО СОБІ ТАКІ ЗМІНИ НЕ ПОЧНУТЬСЯ. ЦЕ ВЖЕ ОЧЕВИДНО ДЛЯ МЕНЕ. НЕМАЄ КРИТИЧНОЇ МАСИ ЛЮДЕЙ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ, ЩОБ ЦІ ЗМІНИ ВІДБУЛИСЯ.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чекати стомилась? ) Ось звідки всі проблеми. Переважна більшість просто скиглить. Більшість не хоче нічого робити, а хочуть просто все отримати готове. А чекати, це дійсно набагато важче, ніж щось робити. Входити до громадських рухів, організацій, створювати поштовх, бажання не виникало? Замість того героїчно і несамовито людина чекала? )

      Видалити
    2. Я думаю, що основним поштовхом буде сказати правду. Потім повторити ще раз, потім ще. Просто такі речі доходять до людей дуже повільно. Потім розказати, що треба робити щоб було краще. Потім своїм прикладом це показати. Ну і потрібен час щоб вимерли махрові совки, які і слухать нічого не хочуть, тим більше змінюватись.

      Видалити
  12. Я погоджуюся з автором щодо того, що ми винні, що така країна. Бо справді, обпльовані під'їзди самими ж мешканцями, недопалки і обгортки від цукерок і т.д теж не влада кидає.
    Тепер з чим не зовсім згідна, на прикладі Німеччини, де теж прожила півроку. Квартири переважна більшість винаймає і щасливі. Купувати дорого.
    Бюрократія- тут я не так багато бігаю зі всякими паперами, як в Німеччині. Тому в Україні з мого досвіду з тим легше( звичайно що без взяток)
    Медицина- на щастя, особисто з тим не стикнулася, але знаю як знайому відправили з лікарні, бо вона мала швидку викликати, а не сама прийти у лікарню з болем. Це можливо "так ій повезло".

    ВідповістиВидалити
  13. Хороша стаття..
    Лиш : поляки живуть теж "понтами", а поліція у Швеції працює 24/7.

    ВідповістиВидалити
  14. напишу про красу біля будинку. якось посадила всіляких кущів на тисячу грн (12 штук), за пару тижнів прийшли вандали-комунальшики і покосили разом з травою половину, ще частину вкрали "люди" (вони тільки 3 доби росли), решту поламали собаки і алкаші. ні один кущ не вижив більше як півроку. от навішо воно мені було?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У нас той самий гіркий досвід: частина засохла від собачої сечі, частину розікрали, і ще трохи поламали вандали. Але тим не менше трохи лишилося. Рятує обгородження сіткою і , звісно, регулярне підсадження нових саджанців. Бажаю вам знайти однодумців-активістів в своєму дворі ( разом легше і веселіше), не опускати руки і все у Вас неодмінно вийде. Успіхів!

      Видалити
  15. Прочитала цю статтю і засмутилась. Впершу чергу від того що кориспондент який побув лише рік в єаропі робить якісь там висновки на рахунок менталітету європейців. Для початку приїдь в країну поживи, скуштуй трошкі того гівна як то кажуть, а потім пиши статтю. На рахунок їх і нас, то тут все просто є і серед наших гівно і серед їхніх. Різниця лише в тому що ми сюди приїхали і повинні грати за їхніми правилами. Все дуже просто відплачуй завжди рівно тим що отримав, не більше і не менше. Як жо тебе так і ти.

    ВідповістиВидалити
  16. Хто читав М. Слабошпицького "Українець, який не захотів бути бідним"? Про нині покійного найбагатшого канадського українця Петра Яцика. Думки Яцика про українців і вищенаведені спостереження співпадають на 99 відсотків. За майже століття нічого не помінялося в головах і в поведінці, хіба, частково, в молоді. Зате гонору ... Найбільший ворог людини = вона сама і того ворога треба бороти.

    ВідповістиВидалити
  17. Автор схоже ідеаліст і однобокий.
    Хворіє хворобою біженця, коли втікаючи з рідного дому - приходиться обесцінити все, що було і полюбити те, куди приїхав.
    Спробуй глянути на ту країну реальними очима. Побачити і мінуси. І тоді стаття буде не такою стерильною і однобічною

    ВідповістиВидалити
  18. Стаття хороша і цікава,не можу зі всім погодитися!!! Я вважаю що українці дуже працьовитий,гостиприімний,відважний народ. Звичайно що нам до Європи далеко,тому що не всі мають можливість її побачити і порівняти.Тому що після майдану нічого не змінилося і ще скоро не зміниться,на держпосадах майже одні хами пихаті,які тільки чекають щоб їм щось в кишеньку поклали,а народ продовжує змагатися хто більше дасть. Це не може викорінитися за короткий термін!!! Я вважаю що це все буде продовжуватися допоки народ терпітиме,а ми терплячі....

    ВідповістиВидалити
  19. Живу в Швеції 2 роки і те, що ви написали - це якісь казки з голови. Є і поліція, і камери, і злочини. Ще б дописали казку про "6 годинний робочий день", що теж є міфом, але всі підхопили і понесли просторами інтернету

    ВідповістиВидалити
  20. Не ламайте дядьку язика - Ви його не знаєте.

    ВідповістиВидалити
  21. Мне кажется не нужно сравнивать. У них не было расстрела царской семьи октябрьского переворота 1917 года и коллективизаций геноцида Сталина голода и т д А все сегодняшние понтующиеся это своего рода реванш их их жен их родителей и прародителей . Кто был никем тот станет всем. Соответственно и результат.

    ВідповістиВидалити
  22. Суто для автора
    https://www.youtube.com/watch?v=G7u_NIuGWkQ

    ВідповістиВидалити
  23. Хочеться дещо виправити автора, хоча в більшості написано правильно.
    Відносно понтів понти є вкожній країні але щоб їх зрозуміти треба пожити хоч трошки в країні і побачити це з середни.
    Насправді в українців є дуже багато позитивних рис національної поведінки. Є багато винятків аморальних і аномальних які сформувалисяна тлі правління і розпаду совка. Це і алкоголізм і свинство,хамство. Багато людей і досі сповідують цю поведінку бо легше бути хамом і виродком ніж відповідати за свої слова і дії. А якщо щось не так то є дядько родич знайомий чи просто якийсь чувак який за гроші відчистить відшліфує оправдає твоє лице.
    Є багато людей які проти цього лайна які виховують своїх дітей в правді ходять з ними до церви,та прикро коли людина майже сформована до життя стикається із гнилою системою правління і стає на бік лайна бо ілюзії малюють рожеве майбутнє в кидалові, рішалові в побитих мордах,алкоголізмі (в нас то все вирішується при пляшці).
    В цьому вина батьків що не довиховали до кінця.а причина недовиховання бере початок у зламаній свідомості і перекручених цінностях в головах дідів бабів які боялися в повоєнний час,їхніх дітей (період розквіту ссср),а в головах онуків це осіло нормою поведінки, -боятися, хамити,свинити,усіма шляхами уникати відповідальності,проте синьожовтий прапорець на панелі машини і клич "Слава Україні" кожного разу ніби має змивати весь цей бруд.
    Та велику надію покладаємо на дітей народжених в період незалежносі Українни, вони всі мають свою думку добре національне виховання і головне в них немає страху від системи . Вони наше майбутнє яке здатне змінити майбутнє.
    Європейці в основному не мають страху системи вони просто дотримуються законів в більшості. Хоча їхня система вихвання докорінно відрізняється від української.Вони часто густо є одинаками кожен за себе. В деяких країнах навіть сусіди не спілкуються між собою. Хоча вітаються кожен день.
    Вони навчені посміхатися до чужинців до туристів бо це їхні гроші. Хоча тихенько в дуже вузькому колі також поливають їх лайном.
    В українців же ж виховано працьовитість,доброзичливість, гостинність,наша культура сформована на християнських началах які вчать любити і прощати. Це передано з молоком матері і не є штучно насадженим. І дуже прикро що до всього цього приліпилося лайно з біркою совка.

    ВідповістиВидалити
  24. Нотатки дикуна, який попав у ЄС! Ви говорите, про великі машини, які поважають? Ви пробували по нашим ямам їздити на малих? Тому і підрізають, що на малих треба повільно іздити, точніше перебиратися через ями. Бізнес і села - ви знаєте який % по кредиту для їхнього малого бізнесу і у нас? А те що влада олігархів розікрала усе і у тому числі землю, а тепер розказує про ледачих холопів? Ви бачили хоча б 1 одігарха у Польщі? Вважаю статтю заказною - на злобу ще одної відстрочки безвізу

    ВідповістиВидалити
  25. Дякую, автор. Несподiвано, влучна стаття. Самокритика допоможе стати краще. Загадвся М. Жванецький:

    "Нас нельзя пускать за границу.
    Мы когда туда идем, либо как победители,
    либо возвращаемся вместе с армией,
    либо как туристы...
    мы возвращаемся другими людьми.

    Мы начинаем здесь
    искать признаки заграницы,
    или по крайней мере стараемся, чтоб здесь было также.

    Это очень вредит правительству и всем остальным."
    М. Жванецкий

    ВідповістиВидалити
  26. Народ водять за носа ідеєю Європи. Всі дружно підхопили і чекають чуда. А тим часом верхівка живе пританцьовуючи. Пройде трохи і другі будуть обіцяти Європу. Знову будем вірити і бігти голосувати? Цікаво, якщо нас, все-таки, візьмуть до Європи, чи будемо ми жити по-інакшому в Україні? Або задавали собі запитання: до якої "Європи" прагнули самі європейці, щоб жити так, як вони зараз живуть?

    ВідповістиВидалити
  27. Для того, щоб вилікувати націю треба
    1 - Встановити діагноз
    2 - Приписати ліки
    3 - Довго лікуватися під контролем лікаря
    А ми, навіть, не спроможні поставити собі діагноз
    Так, про яке лікування може йти мова?
    Автор написав чудову статтю, але його ніхто не зрозумів

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я його зрозумів і згодний з ним на 100. Держава крадіїв та виродків!

      Видалити
    2. В свій час був обраний в перший демократичний склад місцевої ради. Через 0,5 року КГБівські шістки збурили народ. Під радою зібрався мітинг з гаслом "Крали комуністи, тепер ці крадуть. Геть!" Вийшов до них, питаю: що я вкрав? Відповідь активіста мітингу: не знаю, але впевнений що вкрав, бо якби я був на твоєму місці то крав би. І прикладів таких думок мільйони. Коли тисячі готові пожертвувати життям захищаючи Україну виникає гордість, що є патріоти-українці, але потім нудьга переборює думкою, що мільйони мріють бути на місці депутата, або міністра щоб хапнути побільше.

      Видалити
  28. "Бо тут залишились люди , які намагаються діяти і змінювати , але кількістю вони поки не перемагають , бо пів країни виїхало закордон. Ви нічим не кращі" ага всы що залишалися насправді не беруть участь у створенні гідних умов життя. А навпаки мріють теж звалити, ніби українців ми всі не бачили.

    ВідповістиВидалити
  29. "Касательно всех бед украинцев от "совка", вообще некорректная ссылка. А особенно упоминание 37 года!))) Шановный, самые передовые "укроевропейцы", которые живут в Европе, как обслуживающий персонал - с Западной Украины. Для исторической справки - в 37 году эта часть нашей страны пребывала в польском прислужничестве, ибо была территорией Польши до 39го года. Удивляет восхищение раба своими бывшими хозяевами, восхищение победителя своими бывшими завоевателями и пораженцами." кацапський погляд теж має місце? не треба так з висока дивитися, бо аиявиться, що росіяни більші раби яких в карти програвали, а їх жінок помещики имели

    ВідповістиВидалити
  30. "Народ-победитель живет плохо не потому, что "совок" был, а потому, что "незалежнисть" не научилась хорошему новому у западников, не забывая в угоду им своего славного прошлого!
    Потому что именно с падением СССР к власти пришли олигархи, ободравшие народ, пересевшие на джипы с "чаек". И не вся Украина была за развал СССР, но только Галиция!это по результатам референдума. Видать, хрошо ей жилось до 39 года , что так зла была на "совок" в 91м." Який народ победитель? голожопі русскіе? а чего научіла русская независімость? красти мільярдами, торгувати наркотою і зброєю, юбудувати екноміку на викопних ресурсазх? Ти б історію підівчив би, або тім би зі своїм свинним рилом, пробував втиснутися. Ти напенвно перепутало з голосами за Чорновола на президетськизх (. ПС забаньте дебіла

    ВідповістиВидалити
  31. "Человек из села мог в карьере дойти до Москвы" якщо був стукачем нквд

    ВідповістиВидалити
  32. Почав читати, але до кінця не осилив. Це субєктивна думка яка сформувалася лише через рік перебування за кордоном. Я живу за кордоном 4 роки, і як на мене люди всюди одинакові. Середовище різне, де вони живуть. Важко уявити собі українського касира, який був би задоволений життям, тому що його зарплати ледве вистачає щоб дожити до кінця місяця. На заході касири також не в маслі валяються, але їхня зарплата дозволяє хоча б трохи відчути себе людиною, без остраху що тобі завтра не буде що їсти.

    ВідповістиВидалити
  33. Хай автор повертається назад, ажде він українець, а вони, згідно його слів не готові... )

    ВідповістиВидалити
  34. Теж був у Польщі не один раз. І я не один в усвідомленні того, що поляки досить ліниві. Підключення до мережі інтернет від провайдера в Польщі чекали понад місяць! В усіх країнах система будувалася з гори, а люди поступово змінювалися під її дією. Приклад: Південна і Північна Корея. Народ один, але під різним керівництвом має різну поведінку, культуру та економічні успіхи. Так що бажаю автору впорядкувати думки, позбавитись комплексу меншовартості, а нам всім працювати, в тому числі і над собою )

    ВідповістиВидалити
  35. дякую за якість аргументів!

    вас складно знайті на Facebook

    ВідповістиВидалити
  36. Зараз знову в мене камні полетять, або скажуть що ти "самий мудрий". Але не розумію звідки стільки критики до простих і очевидних фраз і тезисів, образи якісь знайшли там цілої нації? 1.Людина яка смітить- СВИНЯ!!! Ну що це не вірно? Якщо ти не смітиш то чого ображаєшся? Це ж не тебе свинею обізвали, а ТІЛЬКИ ТИХ ХТО СМІТИТЬ!!! 2.Понтують українці!!! Факт? Погано? НЕ ПОНТУЄШ тебе не стосується-ти трохи європеєць(цінності у них інші) 3. Займаєш активну громадську позицію, відстоюєш свої права- ти європеєць!!! Якщо ні-то треба мінятись!!! 4. Ображаєш чи не поважаєш інших ти УКРАЇНЕЦЬ -НЕ ЄВРОПЕЄЦЬ... Ця стаття може бути образливою лише для тих хто таким є по 5 пунктах!!! Бо живуть і навіть визнати не хочуть проблем (вад) своїх... Чому всі решту європейські українці які НЕ СМІТЯТЬ , НЕ ПОНТУЮТЬ, ВІЛЬНІ І ВІДСТОЮЮТЬ СВОЇ ПРАВА, НЕ ОБРАЖАЮТЬ ІНШИХ образились??? не можу зрозуміти!!! Може настав вже час речі називати своїми іменами? Перестати хвалити себе, а критично поставитись до себе і почати викорінювати вади??? Це дитину прийнято хвалити до певного часу, тож давайте подорослішаємо і признаємо проблеми нашого суспільства!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дивишся на гори сміття десь на пляжі або у лісі або на узбіччі дороги, чи на зупинці громадського транспорту, що зранку була прибраною, і розумієш , що свиння - то це комплімент для тих виродків, що таке роблять.

      Видалити
  37. не подобається країна - їдь з неї, світ безмежний. Країні краще буде.

    ВідповістиВидалити
  38. Повністю згодна з автором статті. Мова йде не про те, чи подобається країна, чи ні ( багато тут в коментарях було таких відгуків), мова йде про порівняння і якісь висновки. І тому перед тим як сприймати все "в штики"( як то говорять), просто проаналізуйте.

    ВідповістиВидалити
  39. я могу иметь мнение по Европе только о Италии . там очень много украинских женщин работает сиделками и уборщицами . Мужчин меньше . Но ураинцев увеличивается постоянно в Италии .будет время и в Италии появится партия украинцев под названием " Сиделки " затем от этой очень женской партии изберут министра Италии .это будет красивая женщина которой будет гордится Италия .Потому что .самая красивая из всех президентов женщин на планете . Когда это будет . Может через 100 лет . Хотя заселение людей из Африки и Китая могут выдвинуть свои партии .. Так что Италия может получить новых итальянцев через 100 лет .и потом туристам показывать исторические фрески о том какие были итальянцы . как сейчас показывают рисунки с красивыми спортивнымы рыжеволосыми итальянцами . которых уже нет давно . Инквизиция постаралась .уничтожив не мыслимое количество красивых женщин также и чума сложившая в могилы остальных . . Так что Украину хоронить не подобает никому . просто сейчас небольшой промежуток похожий на полёт над пропастью .Промежутки мракобесия были у всех народов . Египет очень прославился крайнем идиотизмом по перекачки человеческих сил на постройку огромных могил вместо того что бы крепкие мужики свой Египет обустраивали на процветание .Заметьте что это было очень долго как и в случает с инквизицией 500 лет . А Украина пока летит над пропастью не так уж долго . . Европа по сути своей недавно стала себя обустраивать .И уже начинаются неприятности .( отдельная тема) .А алкоголики вымрут .еще немного произойдет смена поколений . Что бы на Украине умереть с голоду ,надо очень постараться . Да постарались . было время. Но Земля вернёт успех . Есть чем заняться на этой благодатной земле . Это не Монголия где только овцы пасутся и мало воды .Действительно невозможно организовать земледелие .Все знают что случилось на этой территории .Она породила ужасных агрессоров . И половину мира залили кровью .Просто нечем заняться . Украинцы всегда при работе на земле поэтому миролюбивые по принципу .И эта генетика трудолюбия есть та черта украинцев что позволило их не раз порабощать . Но время работает на работящих и талантливых. Украина в дальнейшем по сути даров природы .станет очень роскошной страной .с ней будут мечтать подружится в первую очередь Италия потому что в Италии второй государственный язык будет украинский . Италия перейдёт на гривну . вступать с Украиной в совместные дела будет за огромную честь для европейских стран .Итак когда ? Когда умрет последний фараон . Египет ждал долго . Сейчас ситуация получше .

    ВідповістиВидалити
  40. Багато в чому згоден з автором. Різкий контраст між поляками і середньостатистичною сукупною нєчєловєчєской масою українців. Ніби й такі ж самі люди, але відчувається, що люди себе поважають і поважають інших. Так, менше у них відкритості "руской души", більше прагматичності і егоїзму. Жінки можуть ввідсудити у чоловіка останні штани, інститут сім"ї тут не такий сакральний, незважаючи на їх "релігіозність". А понтів насправді набагато менше, не стараються так виділитися своїми статками. А в Україні контраст, як в Індії, палац мільйонера в стилі рококо і поряд стоять "шевченкові" будиночки-розвалюхи.

    ВідповістиВидалити
  41. Не согласен с автором. Например, немцы ведут раздельный сбор мусора не потому что они сознательные, а потому что была целая государственная программа, согласно которой это мероприятие поощрялось финансово, а потом за невыполнение штрафовались. А какашки за собаками подбирают не в силу своей культуры, а из-за высоких штрафов. И джипы себе покупают, чтобы повыпендриваться, далеко не все украинцы. И титушки бьют митингующих с молчаливого согласия порошенко-гройсмана-авакова, получающих щедрую дань от застройщиков. Эта статья оправдывает бездействие украинских властей и похожа на заказную.

    ВідповістиВидалити
  42. Бавария.октоберфест:
    http://infomaniya.com/obratnaya-storona-oktoberfesta-25-foto-obyichnogo-dnya-na-festivale-piva-v-germanii/

    ВідповістиВидалити
  43. Це європейцям не байдуже? А що ж вони досі дивляться, як Путін Україну гвалтує і води в рот понабирали?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а если страна в когнитивном диссонансе... половина до сегодня думает, что идёт "гражданская" война

      Видалити
  44. Прочитав, первое что сразу напомнило это старый анекдот - Два кума попали на необитаемый остров. Живут неделю, месяц, пол-года. Всё хорошо, кроме интимной жизни, понятно. Ну сели поговорили, решили что деваться некуда надо трахать друг дружку. Кинули жребий, первый сделал своё дело, второй говорит - Ну, теперь моя очередь. На что следует ответ - с п.дорасами не разговариваю.
    Человек, смотался со своей родины, променял страну на достаток, а теперь пишет какие хахлы убогие. Ну, давайте разбирать по полочкам. Понты, их видишь ли нет. Т.е. желание иметь хорошее авто, дом, работу, красиво одеваться, красиво выглядеть - это по мнению автора - понты. Возьмем для примера Скандинавские страны, добавим в список Финляндию, Исландию, да даже Нидерланды. Представители этих стран отчётливо выделяются, скажем, в многонациональном отеле. Их трудно не заметить, они одеты в чёрт знает что. Вот сидит пожилая пара из Великобритании и рядом пара из Норвегии, разница разительная. С иголочки мужской костюм на пожилом мужчине и казалось бы скромное, но очень стильное платье на женщине сильно выделяют англичан, на фоне помятых, непонятного цвета, штанов и рубашек норвежцев. Понты? Конечно понты, англичане ещё те понтовилы ))) Женщины. Украинка, итальянка даже к завтраку не выйдет не подправил макияж, нидерландки не пользуются косметикой вообще. Есть красивые представительницы данное страны, не спорю, высокие, немного даже "грубоватые", белокурые и вполне симпатичные. Но простите, из разряда тех, на которых на улице Херсона, откуда я, не один мужчина не повернётся. Другое дело наши украиночки или итальяночки, шеи же мужики сворачивают. Красиво выглядеть для итальянок, это понты? Итальянцы ещё те понтовилы))) Берём авто. Вот нравится мне мой лексус. Я провожу в дороге треть моего рабочего времени, почему я должен покидать зону комфорта? Мне удобно. Климат работает в одном режиме и зимой и летом, круиз снимает нагрузку на дальних переездах, автомобиль просторный и очень надёжный. За 7 лет кроме плановых ТО, я поменял только правый шрус, за 80$ Когда на более дешевых моделях уже по кругу поменяли подшипники, рулевые рейки и вкинули уже не одну сотню $ на ремонты. Почему мой комфорт, автор называет понтами, не понятно. Хорошо возьмём американцев. У них вообще огромное автомобили и они любят свои огромные автомобили. Аккумы в 2 раза большей ёмкости, стоят как 3 наших, любят яркий свет, пикапы вообще хит. И как-то не одному разумному человеку не пришло в голову говорить про понты американцев. Да, ещё пару слов про Нидерланды. Нидерландцы - протестанты. С давних, исторических времён популяризировала аскетизм. Вы не увидите в их домах дорого убранства. Дома оцениваются в сотни тысяч уе, а в доме пусто. На стене одна картина и всё. Сравнивать стиль жизни нидерландцев с англичанами, итальянцами, немцами или украинцами, называя культурно-историческую особенность нации, понтами, может только недалёкий дебил.
    Про простоту. Да водители в костюмах, такая муниципальная форма, при чём у всех одинаковая. Про здороваются с каждым, вообще чушь. Всё прям так миленько и чистенько, пока не сядешь на поезд Амстердам - Дельфт. Это даже не туалет - это сральник, говном всё завалено так, что пристроиться не испачкавшись трудно. Загаженные до упора туалеты, встречал за пределами Амстердама не раз. Конечно, почти столетие коллективной собственности наложило свой отпечаток на украинцев, но в защиту могу сказать, сёла на Западной Украине, чистые, убранные, люди простое и приветливые. У нас в Херсоне когда дворы (не все, но в центре их становится всё больше) когда ушли на ОСББ, закрыли "проходняки", жильцы приводят в порядок. Чисто, уютно, цветы, никто не мусорит, бо своё.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. купить на последние депутатские, а если не депутатские, то и жить в том "лексусе"... потому как эксплуатация такого болида- очень дорогое дело...
      вопрос: как честно заработать на "лексус", дорогой

      Видалити
  45. Ник, привет. Спасибо за статью. Ты меня вдохновил и я написал еще одну :) – http://ice.od.ua/glavnaya-problema-ukrainy/.

    ВідповістиВидалити
  46. Дійсно круто, молодці хлопці! Приємно, що мої дописи надихають людей на таке!

    ВідповістиВидалити
  47. Як багато подорожуюча - не погоджуюся. Люди в усьому світі однакові! Все залежить від виховання та культури. А українці МУСЯТЬ подорожувати, аби бачити, як живе світ та вчитися найкращому! ЛЮДИ, ви всі чудові, якщо у вас є почуття власної гідності.

    ВідповістиВидалити
  48. Добрий день! Як можна з Вами зв"язатись особисто? Маю кілька запитань. Дякую

    ВідповістиВидалити
  49. Ну... Все правильно сказав!!! З кожним словом погоджуюсь! Теж пожив в Європі, в основному в Польші!

    ВідповістиВидалити