неділю, 25 вересня 2016 р.

Частина 2: Українці не готові до Європи 2 - неповага один до одного

Я хочу продовжити тему про ментальну неготовність українців розбудувати свою країну і бути “своїми” в Європі (поки що, але впевнений ми впораємось). По перше, по коментарям і дописам в ФБ, я зрозумів що все навіть гірше ніж я уявляв. По друге багато людей не зрозуміли що конкретно я мав на увазі.



1) Було багато закидів, не всі українці наприклад, свині, є ж різні люди, не можна ж так узагальнювати. В кожній країні є такі.

Відповідаю. В кожній країні є люди, наприклад, що смітять. Але вся проблема в їх кількості. Якщо відсоток таких людей зашкалює, то буде всюди брудно. У нас брудно на зупинках, під балконами, на газонах. Навіть на Дніпрі на пляжі я бачив як сидять люди і жарять шашлик, серед гір сміття. Вони  це сміття не помічають, бо вони до цього звикли. Тобто, у нас відсоток людей що залишають після себе сміття зашкалює, тобто ми свині. Я не кажу що хтось конкретно свиня, я кажу про всіх українців – що в цілому ми живемо в бруді. Хоча, деякі з нас чистюлі, все одно критична маса перемагає. Це дуже боляче і образливо, в це не хочеться вірити, ми думаєм, що всюди так, але всюди не так. Це і є гірка правда, яку нам треба проковтнути і пережувати. Деякі не можуть – звідси і образи в мою адресу. Про це буде далі.


2) Що таке рабський менталітет, про що він говорить, 21 сторіччя на дворі.     

Відповідаю. Це складно пояснити, дійсно. Вони (європейці) якісь вільні, ти стоїш поруч і це відчуваєш. На них в дитинстві не кричать батьки, хоча виховують суворо. Їх в школі не принижують вчителі, не б’ють старшокласники. Я не знаю, чому вони такі. Я тільки можу бачити результат і наводити конкретними прикладами їх поведінку. А, зі свого боку, ми не віримо в себе, в свою правду. Бо протягом всієї нашої новітньої історії ми були завжди в кайданах і неправда завжди перемагала. 

3) Що я порівнюю суму негативу проти суми позитиву 

Відповідаю. Я просто помітив наші вади, які ми українці, на мою думку не бачимо. І, як можу, простими словами, намагаюсь це на прикладах пояснити. В мене нема бажання зробити українців якимись неповноцінними. Але ці вади, на мою думку, заважають нам бути цивілізованою розвиненою країною. Саме вони, а не наша недолуга влада, як зараз вважають всі українці. Бо якщо ми цих вад позбавимось, ми об’єднаємось, приберем цих і поставим тих, кого потрібно.

4) Закидають, мовляв, всі українці не готові до Європи, а ти сам готовий?
Відповідаю. Друзі, я такий же совок як і інші українці, але я рік прожив в середовищі вільних людей, і те того варте. І за кордоном не збираюсь назавжди залишатись, буду повертатись додому.


Хочу повернутись до пункту 5 попереднього посту – поваги один до одного. Тому що з цим біда, бо кількість образливих коментарів на мене просто зашкалювала. Здається проста річ, не можна ображати незнайому людину, а спробуй поясни, чому ми це постійно робимо. Мені закидають, наприклад, що я це пишу від комплексу меншовартості. Ну і так далі, багато всього. У цих всіх закидів є одна спільна риса. Вони всі переходять з обговорення проблеми, на особистість співрозмовника. Ось це і є як раз наш совковий, рабський менталітет. Я не хочу когось образити, ми цього не помічаємо, бо це сидить в нас у підкірці головного мозку. Це і є пункт 5 – неповага до іншої людини. Якби дописувачі мене поважали, вони б не погоджувались з моїми тезами, апелювали і т.д., а не опускались до образ. Ще раз підкреслюю, що це я привів найгірші випадки, багато  людей спілкуються вже по європейськи. 
Повага до іншої людини також включає  повагу до рішень цієї людини. Якщо, в моєму випадку, я вирішив поїхати за кордон, то це моя особиста справа, я вільна людина, що вважаю за потрібне, то і роблю. Європейцю в голову б не прийшло звинувачувати мене в моїх діях. Це і є повага до приватного простору іншої людини. Не треба лізти не в свої справи, це моє особисте і інших це не стосується. Якщо ми це зрозуміємо, ми позбавимось ще одної, дуже великої нашої біди – ми переживаємо, що про нас подумають інші. Це страшна біда наших маленьких містечок. Ти чого це картоплю не викопала? Люди вже всі викопали. Що скажуть люди? Ось це і є яскравий приклад порушення приватного простору. Не думайте про це, це все ваше приватне, особисте, не впускайте в це приватне інших. Ви навіть не уявляєте який тягар скинете. Це ще одна сходинка до волі. Всі один одного поважають, і всі незалежні від думки інших, ви уявляєте наскільки легше буде в такому суспільстві жити? 


В нашому мікрорайоні в Києві є декілька фб груп, де мешканці спілкуються між собою. Я не дуже люблю туди заходить, бо там йде постійний срач, обливання брудом один  одного – це все теж від неповаги

Може хтось пам’ятає, 2 роки тому на Осокорках в Києві було протистояння місцевого населення з забудовником. Там люди хотіли зробити сквер, а забудовник – торговий центр. Також були активісти, які збирали людей, відстоювали громаду в судах.  І от недавно моя жінка попитала у одної з них, як там зараз справи. І уявіть, її відповідь – ми тут всі пересварились!!! Ну так звісно, з таких народом роби що хочеш. Їх не треба навіть роз’єднувати, дай час - і вони самі між собою розсваряться. Це все теж від неповаги один до одного. Плюс ще включається прислів’я 2 українця – 3 гетьмани.

Ще така історія. Ми, якось їдучи автівкою з Польщі до України підвозили одного хлопця по бла-бла-кар. Його батьки мешкали в Золочєві, Львівської області. Він в Польщі з 17 років, а зараз йому десь 25. І от він каже – мене тягне додому, раз на пів року їжджу. Але як приїжджаю, то більше 3-х днів витримати тут не можу. Все вбите, кругом безлад, і особливо важко з людьми. Теж саме каже інша наша співвітчизниця, яка в Польщі закінчила вищ. Їй особливо важко пережити, як до тебе ставляться інші – це водії, в маршрутці, люди знайомі і незнайомі, всі навкруги. Суцільна неповага до особистості, незнайома людина тобі може нагрубити, обізвати. Знайома - почне тебе перебирати по кісточках, навчати як жити.  Короче, по простому, ображати, навіть в інеті, незнайму людину – табу, судити її за якісь її дій – теж табу. 

Ось бачив допис в коментарях, як я оте все, що ви пишете роблю, скільки чекати на покращення? Друзі, не потрібно чекати, потрібно діяти. Саме краще, що ви можете зробити для своєї батьківщини – відкрити свою власну справу. Краще цього нічого нема. Якщо це не можете, виховуйте своїх дітей, щоб у них була рідна мова українська. Все інше вони зроблять за вас в свій час. Якщо і цього не можете, допомагайте місцевим актівістам, підтримуйте їх. Звуть прибрати сміття – йдіть, звуть посадити дерева – йдіть, звуть протестувати проти незаконної забудови - йдіть. Якщо бачите, що якась порядна людина, яку ви знаєте особисто, йде балотуватись на виборах, йдіть і безкоштовно волонтерте за неї, йдіть у виборчу комісію за неї. 2 дні не поспите – не помрете. Бачите десь гори сміття – пишіть скаргу, не прибирають – викликайте поліцію, заводьте справу на виконавця. Короче, кусайте цю гідру дрібними комашиними укусами. Ні ви, ні я того не знаєм, але хтось і по крупному буде кусати. І ця гідра впаде, обов’язково.    
   
Продовження по цій темі:
Частина 3: Нація-дитина
Частина 4: Головне – доїхати до Рівного
Частина 5: Про хрущ, історію Ірландїї і яйця Пєті

30 коментарів:

  1. Шановний авторе! Прочитавши вашу першу статтю про українців, відразу було очевидно, яка буде реакція - останній абзац частини другої набагато вдаліший. Відразу зазначу, що загалом я з вашими твердженями з першої частини (окрім "свиней" точно) погоджуюся, але на мою думку, формат викладу матеріалу трохи спотворив ваші ідеї. Ще на уроках літератури в школі нас вчили, що будь-який текст має тему та мету. Якщо з темою у вас все зрозуміло, то мета досить сумнівна: складається враження не того, що ви хочете якось допомогти, а ніби і справді хочете українців принизити. Принаймні у мене та, впевнена, у всіх тих, хто залишив негативні коментарі, склалося таке враження. Тому вам як автору, можливо, варто задуматися над способом викладення ваших ідей. Повірте, 50% людей, що виїхали за кордон, пишуть українською / російською для українців про те, які в Україні всі погані, "свині" і т.д., при цьому абсолютно не добираючи слів і не думаючи про своїх читачів. Але ж той самий матеріал можна викласти по-іншому, показати недоліки, показати як може бути і надихати (як в останньому абзаці другої частини)! І тут ваш закордонний досвід стане в пригоді, а ще цікаве завдання як для людини, що пише.. А ще користь для свого народу! Врешті-решт, ви ніби пишете, що зрозуміли причини: рабська психологія, бла-бла, але ж самі керуєтесь цією психологією, обзиваючи українців свиньми та вихваляючи європейців. Можливо, треба було зазначити ще одну відмінність українців від європейців - ніхто не буде обзивати свій народ свиньми. Я, як і ви, теж прожила вже майже рік "за кордоном", і теж у Польщі, і була в деяких з тих країн, що ви описуєте. Побий мене грім, якщо якийсь поляк дозволить образити свою націю. Можливо, це теж відмінність, яку варто засвоїти нам, українцям - навчитися поважати свою країну, націю, такими які ми є, удосконалюватися і працювати на своє краще майбутнє. Якщо провести паралель з розвитком дитини, то спочатку розвивається та встановлюється розуміння себе як індивіда, а потім школа, університет і т.д., а не навпаки. Більше того, деякі аргументи, що ви навели у першій статті, як на мене, не зовсім влучні... Наприклад, польська медицина: так, безкоштовна... Але чи знаєте ви про черги? у одного знайомого поляка батьки хотіли записатися до ендокринолога - найближчий доступний запис на 2019 рік! саме тому практично всі мають ще й платну страховку (Люксмед, як правило). А ще дуже поважають всіх і не втручаються в чуже життя - особливо лікар, ставлячи запитання "А чому це ви всі приїжджаєте зі сходу до Польщі і починаєте думати тут про дітей?". Я вже мовчу про ставлення у Польщі до представників некваліфікованих професій та інших рас. Але погоджуюсь з вами, що у Західній Європі ситуація така ж, як ви і описували. Не погоджуюся стосовно Чехії - не знаю, де ви там побачили совок. Стосовно Греції (Крит): так, у нас крадуть, але що там у Греції... за час відпочинку важко сказати - мені здається, щоб стверджувати, що там не крадуть, треба там пожити якийсь час - можливо, ви краще знаєте. Але от стосовно бруду теж не зовсім погоджуюсь: у нас смітники "ховають" у лісі, під кущем - невидно, отже немає. На Криті ж (м. Ханія) купа може бути просто перед входом у двір... Але не це головне... Щоб підсумувати свою думку, я хочу сказати, що загалом ваш текст мав дуже правильний "скелет", "одягнений у непідходящий одяг". Я сподіваюся, що мій комментар вас не образив, але також маю надію, що ви трохи подумаєте над ним. Мабуть, ще раз повернуся до аналогії з дитиною і скажу, що українці як дитина, що потребує належного виховання та підтримки, тож було б добре якби ця дитина мала більше хороших вихователів, що зможуть допомогти побудувати здорову особистість та розвиватися, а не продовжувати підтримувати внутрішнього раба. Слова мають надзвичайну силу, тому їх варто добирати ретельніше. Бажаю творчих успіхів і натхнення!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У вас так много текста, но суть ответа видна сразу. Если вас с кем-то сравнивают не в лучшую сторону, то вы воспринимаете это как личное оскорбление. И это тоже часть "рабской психологии". Так нас воспитывали наши родители (а Саша быстрее есть, а Миша лучше оценки получает, а ты балбес), и отсюда берет свое начало страсть к понтам.

      Читайте текст не как критику, а как инструкцию, в чем можно стать лучше.

      Видалити
    2. Ірино, мабуть, тексту забагато таки, бо ви його або недочитали, або незрозуміли: я за порівняння, конструктивну критику та покращення, але я проти поверхневих висновків та узагальнень. От ви, наприклад, нічого про мене не знаєте, але звідкись робите висновки, як мене виховували мої батьки. А щоб читати текст як інструкцію, треба щоб він був написаний як інструкція - там же лише критика. Саме про це був мій коментар: про спосіб викладу ідей і добір слів відповідно до мети.

      Видалити
    3. Пані Надія, дуже дякую за коментар, влучно написано, підтримую. Хочу звернути увагу на те, що визователі повинні навчати компетентно та з любов'ю до людей /нації, а саме на основі позитивних рис розбудовувати особистість та звертати увагу на унікальність нації та з опорою на позитив викривати дуже делікатно негативні риси ментальності. Якщо переконати людину в тому що вона найкраща та варта щастя та добробуту...та мотивувати її вона сама почне змінюватись.

      Видалити


    4. Надежда, это вторая часть рабской психологии, вы ждёте что вам скажут как и что делать. Вы критикуете автора за то что он сказал своё критическое мнение и вменяете ему в вину то что он не сказал что нужно сделать что бы этого не было, словно сами вы не понимаете что нужно делать.

      Видалити
    5. Катерина Куц, если убеждать человека в том что он лучший когда он свинья, то вы получите ватника, который потом скажет, что вы все "гомосеки" а я создаю "русский мир" и не важно что срач а главное "душевно. Яркий пример тому современная Российская Федерация, где непомерно раздут культ святого призвания народа российского.

      Видалити
    6. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    7. Шановний Unknown, ще один знавець психології, де скажіть, будь ласка, я написала, що чекаю вказівок? Де я звинувачувала автора? Я написала, що я з ним погоджуюсь загалом стосовно тих негативних рис, що притаманні українцям, але на мою думку, матеріал викладено в недоречній формі (як написав хтось нижче "занадто драматично"), а деякі з наведених аргументів досить спірні, про що писала я і інші (зокрема про Польщу та Чехію).

      Видалити
    8. Шановний Shargo Shargovich, стосовно "вати" - взагалі не розумію, звідки така асоціація. Ніхто ж не каже, що треба вихваляти українців, йдеться про те, що критикуючи, потрібно дуже обережно підбирати слова, щоб достукатися до людей, заставити замислитися і надихнути на подальший розвиток себе і навколишніх. Все одно не всі, звичайно, сприймуть цю критику, але можна досягти більшого, якщо добирати слова.

      Видалити
  2. Шановна пані Надія,я допускаю,що вам неприємно чути порівняння нас зі словом свиня.Це єдине всіх дописувачів дістало найбільше.Мене киянку,жительку Троєщини,це не дістало,тому що боляче дивитися,як наші люди сміттять не тільки де неохайно,а там де зранку чисто(маю на увазі відрізок пр.Маякрвського від вул.Сабурова до у-му Фестивальний).Красива зона відпочинку,насаджені клумби,доріжки викладені плиткою,лавочки,ліхтарі - все прекрасно та висаджені квіти комусь знадобилось викопати для своїх нужд,деталі лавочок теж поламані,а хоча і маємо закон про те що розпивати алкогольні напої і курити де відпочивають люди не можна,а тим паче кидати бички,пакети,лушпиння прямо на красиву аллею заборонено,
    нехтується.Добре якщо ти зробив зауваження і тебе при цьому не послали матом.То свині якраз чисто український вислів по цьому поводу.Я не хочу сказати про всіх ,але нажаль таких більшість.А якщо ми навіть скажемо неохайні,то солодше від цього в роті не стане.А про захаращені пляжі,міста відпочинку вже не хочу і писати.Та що приємно,що де-які мешканці переймаються і чистотою поряд з парадними і клумби від бур"янів вичищають і великий мусор попіднімають,в основному пенсіонерки.З повагою Зінаїда С.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пані Зінаїдо, я розумію ваше обурення. Я сама мешкала в м. Буча та бачила як засмічують це прекрасне зелене містечко посеред лісу. Але я бачила і інше - як люди самі організовувалися і прибирали парки та сквери - вони теж свині? у Бучі також було встановлено контейнери для розділювання сміття і, знаєте, ніхто не кидав папір у загальний контейнер - а свині вміють сортувати сміття? Я знаю людей, які їздили в Карпати для прибирання сміття - вони теж свині? А під будинками у Бучі (та й у Києві, коли я там жила) люди висаджували квіти, прикрашали прибудинкові території - вони не свині. А скільки благодійних організацій постало останнім часом, де люди працюють без жодної для себе вигоди, їздячи в дитбудинки, притулки для людей похилого віку, притулки для тварин, і допомагають чим можуть - і всі ці люди не свині. Люди про яких ви говорите, не мають ні самоповаги, ні гідності. Мені дуже школа, що ваше життя супроводжують такі люди. Але повірте, не всі такі і з кожним роком людей, що мають гідність, стає все більше. І я вважаю, що наше завдання зараз, підтримувати тенденцію росту. Якщо особа не буде поважати себе, свій народ та свою країну, для неї не буде жодних принципів та нічого святого: яка різниця, адже тут все одно живуть свині. І повірте, в Польщі теж не всі ідеальні, там теж є такі самі "свині", просто їх значно менше, але шлях до сьогоднішньої Польщі нам ще треба пройти.

      Видалити
  3. Нас,нажаль, не вчили Себе поважати. Але наші діти покажуть як це...

    ВідповістиВидалити
  4. Зараз знову в мене камні полетять, або скажуть що ти "самий мудрий". Але не розумію звідки стільки критики до простих і очевидних фраз і тезисів, образи якісь знайшли там цілої нації? 1.Людина яка смітить- СВИНЯ!!! Ну що це не вірно? Якщо ти не смітиш то чого ображаєшся? Це ж не тебе свинею обізвали, а ТІЛЬКИ ТИХ ХТО СМІТИТЬ!!! 2.Понтують українці!!! Факт? Погано? НЕ ПОНТУЄШ тебе не стосується-ти трохи європеєць(цінності у них інші) 3. Займаєш активну громадську позицію, відстоюєш свої права- ти європеєць!!! Якщо ні-то треба мінятись!!! 4. Ображаєш чи не поважаєш інших ти УКРАЇНЕЦЬ -НЕ ЄВРОПЕЄЦЬ... Ця стаття може бути образливою лише для тих хто таким є по 5 пунктах!!! Бо живуть і навіть визнати не хочуть проблем (вад) своїх... Чому всі решту європейські українці які НЕ СМІТЯТЬ , НЕ ПОНТУЮТЬ, ВІЛЬНІ І ВІДСТОЮЮТЬ СВОЇ ПРАВА, НЕ ОБРАЖАЮТЬ ІНШИХ образились??? не можу зрозуміти!!! Може настав вже час речі називати своїми іменами? Перестати хвалити себе, а критично поставитись до себе і почати викорінювати вади??? Це дитину прийнято хвалити до певного часу, тож давайте подорослішаємо і признаємо проблеми нашого суспільства!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Дайте мені 1200 євро зарплати,медичну страховку для мене і сім'ї,то і я буду спокійний.Цим можна знівелювати всі ваші придуркуваті роздуми про українців і європу,ми ніщеброди,а вони всі забезпечені...Нам би людські зарплати і ми станем вище них на голову...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зароби. Совка нема, щоб дали.

      Видалити
    2. Андрій, а Ви ніколи не задумувалися, що європейці всі ці "зарплати" ЗАРОБИЛИ собі?! Що німці по війні їли маргарин 15 років і тільки в 60-ті почали їсти масло?! Що в Англії тільки в кінці 50-х відмінили картки, що в райських гірськолижних курортах Австрії люди до 70-х бігали в туалет, як в нас - через подвір'я?! Що їм ніхто нічого не давав, вони просто працювали і ЗАРОБИЛИ ці гроші!!!! Ви будтье чесним перед собою і скажіть, чи станете Ви працювати так, як той же поляк, чех чи австрієць, якщо Вам дадуть таку зарплату! Боюсь, нічого не зміниться, бо "дані" гроші ніколи не стимулюють якості праці. Не ставте воза перед конем! Спочатку робота - потім заробіток! Небось, коли Вам кажуть заплатити гроші за послугу, яку дадуть в кінці місяця, Ви починаєте обурюватися, як це так, вони ж ще нічого не зробили!
      А от відносно питання про відкриття вікна можливостей для людей заробляти гроші, то тут в Україні непочатий край роботи!

      Видалити
  6. Згоден з кожним словом!!! Ті хто нервують з приводу ваших слів просто не можуть переступити через страх визнання реалії! А може просто досі сліпі... Починати треба з себе і не чекати від когось високих зарплат а просто змінюватись і бажана платня прийде сама по собі)

    ВідповістиВидалити
  7. Та все вірно написано в обох постах! Може трохи драматично, але це і потрібно для звернення уваги. От тільки приклад з картоплею не дуже вдалий!))))) Якщо посадив, то мусиш зібрати!)))) Відносно порядку і охайності, Вас будуть "грузити" і скрізь за кордоном. Спробуйте в які Австрії або Італії не виставити квітів на балконі, коли вся вулиці це робить! І побачите, що скажуть сусіди!))))) А от відносно того, що ніхто не радить, чи саджати тобі цю картоплю, чи ні, отут вже зовсім інша справа, ніхто тобі точно нічого нав'язувати не буде!
    А в цілому все абсолютно вірно, а "психують" ті хто ніде не був і нічого не бачив.

    ВідповістиВидалити
  8. Що до сміття
    Ось, запустили сервіс:
    https://ecomapa.gov.ua/

    ВідповістиВидалити
  9. А я навіть після першого тексту цілком погодилась із думкою автора. Сама мала досвід проживання закордоном - рік жила в Німеччині. Спостерігала, як німці поважно ставляться до власних ресурсів: сортують сміття, переробляють пластик, папір, скло. Про звичку прибирати за своїми собаками навіть не буду говорити. На вулицях чисто, у подвір'ях теж, ще й квіточки/клумби=краса. В магазинах, на пошті, вокзалі до тебе ставляться поважно, ніхто не психує та не закочує очі, якщо ти чогось не розумієш або не можеш чітко пояснити своєї проблеми. А ще відсутність "понтів" - дуже помітна риса. Ніхто не міряється своїми прибутками та статусом.
    Звичайно ж, у великих містах є бруд, бомжі, п'яниці, але вони в меншості.
    Повернувшись додому, я теж усвідомила, як ми відстаємо... Але все одно помічаю зміни в правильному напрямку. Ми з друзями постійно підтримуємо усіляки ініциативи. Намагаємося встигати, жертвуємо вихідними, витрачаємо власні гроші. Чому? Тому що зміни починаються в голові кожного із нас. От чому я збираю сміття по вулицях та доношу його до смітника? Тому що мене це пригнічує. Мене мама вчила, що смітити - це не поважати в першу чергу себе. І інших теж. А от Васі, який кинув той папірець, все одно. Бо він володар світу, має право свинячити.
    Який висновок? Не дивіться на тих, хто творить свинство. Беріть приклад з тих, хто робить щось корисне та добре. Так і ми, нехай маленькми кроками, але наблизимося до тих покращень...

    ВідповістиВидалити
  10. Добрий день. Шановний автор, хочу висловити Вам мою вдячність, за надзвичайно точно описані наші реалії в Ваших статтях, в яких на сьогоднішній день ми живемо. Прошу Вас незважати на ті відгуки, які залишають все ті ж "українці-патріоти", які насправді и чинять всі ті дії по отруєнню життя іншим людям в нашій країні. Насправді, вся проблама в наших головах, в суспільстві, а не в можновладцях які керують країної.
    Хочу Вам побажати, терпіння, витримки, та наснаги на нові статті з нашого життя.

    ВідповістиВидалити
  11. Багато в чому згідна з автором. В першу чергу з тим, що чуже видно під лісом, а свого не видно і під носом. Люди, які ніде не виїзджають і ціле життя знаходяться в одному і тому ж середовищі, звикають до того, що їх оточує і не бачать того, що кидається в очі приїзджому. навіть тому з іншого міста.
    Єдине,до чого маю застереження, це висновки по року життя на чужині відносно життя десь там на тій чужині. Дослідження показали, що після 5 років інтенсивного і постійного життя в чужому середовищі, люди починають це середовище розуміти як власне і дивитись на нього вже очима не ззовні, а зсередини.

    ВідповістиВидалити
  12. Чудова стаття! Як на мене описано так, щоб люди зрозуміли. Дякую, що є такі люди, які виділяють час і описують проблеми нашої країни! Потрібно почати з себе, а не звинувачувати у всьому владу та оточуючих. Хочеться жити в країні, де люди поважають один одого, де ведуть здоровий спосіб життя (наприклад відвідують регулярно спортзали, а не бари), де не смітять, особливо у себе вдома (це про під'їзди і населені пункти...). Щоб не нили, що немає грошей. Піднімайте свою 5-ту точку з дивану і працюйте. Немає роботи, відкривайте свою справу. Просто зачасту українці бояться відповідальності. Багато хто тільки говорить, що вони працюють, а самі ліняться. У мене таке теж буває. Так давайте одне одному допомагати, стимулювати до покращень, давайте робити країну такою, щоб нам і нашим дітям було жити тут комфортно, щоб ми жили, а не існували! Все залежить від кожного, разом ми сила!

    ВідповістиВидалити
  13. Ви вірно написали. Погоджуюсь. Маю досвід життя за кордоном. Зараз в Україні...

    ВідповістиВидалити
  14. Хто пожив закордоном, з вами однозначно погодиться. Є і в Україні багато плюсів, які теж можна побачити лише в порівнянні. Але вони потонуть в курсі мінусів. Довго ще нам боротися з спадком совка, щоб можна були і на Батьківщині жити достойно.

    ВідповістиВидалити
  15. У захваті від вашого бачення проблематики української нації, особливо підтримую тему поваги до інших, але і інші тільки підтримати можу. Читаю вас з задоволенням!

    ВідповістиВидалити