понеділок, 14 серпня 2017 р.

Як я клумбу у дворі своєї багатоверхівки робив


Один мій дуже розумний колега сказав - не все погане на 100% погане, у кожному поганому явищі є трохи і гарного. Ось, каже, погано, що самі розумні і процьовиті залишають країну, імігрують. Але є і гарна новина – деякі з них повертаються і приносять прогресивне і нове в нашу дику і відсталу країну. Сказавши цю дуже розумну річ, він розумно залишився у Польщі (що поробиш, людина дуже розумна), а я повернувся назад. І от я думав, що ж такого нового і прогресивного я можу принести? Мене завжди вражали європейці, які дбають  не тільки про свої оселі з середини, але й з зовні.

До речі, мій кум, великий мандрівник, якось мені розказав наступне. Був він в арабських країнах, так коли йдеш по вулиці – всюди дуже брудно, але коли заходиш до оселі – все сяє від чистоти, тільки за двері – знову потрапляєш у бруд. Дуже схоже на нас, чи не так? І він зробив висновок, що ми маємо все ж більше азійський менталітет, ніж європейський, бо в Європі, особливо в маленьких містечках, кожна господиня прикрашає свої вікна, поріг, шматок вулиці квітами. 

Так от і я вирішив зробити гарно хоча б у своєму власному дворі. Мені сподобалась фраза – роби маленькі справи з великим серцем. Але, ця маленька справа виявилась не такою вже маленькою. І я чесно кажучі, не очікував, що на це потрібно стільки багато часу.

На лівому березі у Киеві влітку стоїть пейзаж подібний до африканської савани (вигорівша трава), щось приблизно таке було і під моїм балконом, я вирішив покласти цьому край.


Або ось таку альпійську гірку зробив нам наш забудовник))))) (нижче приведу фото її сьогоднішнього стану)


Ось приблизно такий зелений газон був раніше, я ще до переїзда у Польщу намагався садиди тут якісь кущики, але все було марно – їх або крали, а те що не вкрали – засихало. Все докорінно змінило ОСББ, створене в нашому будинку – територія стала огороженою (перестали красти кущі) і ми зробили автоматичний полив. Бо ніякий двірник зі шлангом фізично за день не зможе полити землю так, як це може зробити розпилювач води за 5-10 хвилин. Без цих двох чинників можна було б нічого і не розпочинати.

І от я в лютому, озброївшись гуглом, став шукати, що ж таке можна в цю савану посадити, щоб воно не згоріло влітку. Та й зиму ж ніхто не відміняв – то й щоб і не вимерзло в зиму.  Та й ще ж і цвіло все літо. Короче, мій вибір впав загалом на африканські та мексиканські квіточки, і як виявилось потім, новачкам везе, я не помилився.

Я накупив різного насіння і  заставив всі вікна  ящиками з розсадою ще з січня місяця. 

Це звісно дуже засмучувало мою охайну дружину, але я сказав, що з першого квітня, все це виїде на балкон. Виявилось, що збрехав, підвіконня були заставлені аж до початку червня. Коли приїхала теща і побачила мої оранжереї, сказала, якби її чоловік таке розвів, вона б все повикидала негайно. Так що дякую дружині за терпіння! Також, як все в мене не влазило, частину розсади відвіз своїй тьоті, і вона то виростила, за що я їй теж дуже вдячний.

Настав березень, і нам почали робити автоматичний полив. Коли вирили траншеї, виявилось, що наш будинок стоїть на горі з будівального сміття, присипаного 5 сантиметровим шаром чернозема.


Так що весь березень і квітень я займався земляними роботами (бігав з тачкою), засипаючі чорнозем куди це можливо (добре, шо наша голова ОСББ його замовила).

Я передився багато фоток з гарним зеленим дизайном і хотів зробити щось подібне, на передньому плані трава, а посередині кущики з квіточками.


А за для цього треба було в квітні посіяти траву до спеки, а я ще пісок вожу, а треба перекопати ділянку під траву швидко. І сталось так що я захворів і залишився дома. Ну думаю – піду похворію з лопатою. Лікування - супер, за 2 дні все пройшло)))) Зате встиг вчасно газон посіяти))


На відео про газони розказують, що ж типа через 2 тижні обов’язково треба перший покос газона зробити. Ну думаю, круто, у мене вже третій тиждень закінчується, а жодної травинки не вилізло. Тільки на четвертий щось почало лізти. Один сусід казав, хрєнова затєя, з посівного газону не буде толку, треба було готовий купляти.  В кінці кінців газон таки розрісся, хух, з газоном розібрались.

Після того я придумав хитрий план. Так як тут стільки роботи, що ніяких вихідних не вистачає (це клумба в 2,5 сотки нагадаю), і з сім'єю треба час проводити, і до батьків, і до друзів, то я придумав вставати рано вранці і годину колупатись на клумбі, а потім на роботу. Все одно вчасно вже нічого не встигаю. А вихідні вільні.

Ну і от вже травень закінчується, а в мене ще купа розсади на вікнах, приїжджає знову теща і каже - о, та ти оце і до кінця літа не висадиш)) Ну за місяць висадив потихеньку. Хух..

Ну думаю, все, можна розслабитись трохи, все вже посадив. Е нє, ні фіга! Під щоденним поливом так бур’яни лізуть, за 2 тижні по пояс. На пару інших клумб наша голова запросила ланшафтного дизайнера, так той на землю чорне агровокно клав, щоб бур'ян не ліз. Я ж про це не подумав..

Ну а в результаті вийшло гарно, я аж не очікував на таке в перший рік. Вийшло не по-совковому.  

Ось етапи розвитку:





А ось інші плани









А це альпійська гірка, яку я розпочав робити 3 роки тому, ще й досі роблю. Це процес не швидкий, поки все розростеться..






Я якось показав ці фотки одному своєму колезі, так він сказав - от поляки повернулися, польські клумби в Україну привезли)))) 


Upd
В коментах наша сусідка додала таке фото, ось який в мене маленький помічник є:



7 коментарів:

  1. Микола - ви натуральний молодець ))

    ВідповістиВидалити
  2. Ого! Сколько труда вложено! Не то, что молодец, а супермолодец! ))

    ВідповістиВидалити
  3. Головне,що все це робиться з душею.Був би хоч маленький шматочок землі,а що буде рости не проблема.Чи то виноград,чи бахча,чи овочі - все буде викохане і найкраще.Ще й розкаже дачникам як виростити.А ось біля помешеання,то квіти.Натхнення тобі мій любий племіннику.

    ВідповістиВидалити
  4. Молодець, Коля! Гарно зробив, око радіє :)

    ВідповістиВидалити